2012…
De eigenlijke start van het boekbindcollectief:

Boekbindproject 14 x 14 (21)

 

Een boek…

We schrijven 21ste eeuw, een digitaal tijdperk. Met één druk op de knop zijn we verbonden met wie dan ook waar ook ter wereld. In deze twitterende tijden is ook het boek niet meer was het was. E-books stop je in je jaszak, wie wil kan met een hele bibliotheek op reis.

 

en toch…

Ondanks alle bits en bytes blijft de liefde voor het ‘echte’ boek bestaan: fraai gedrukte letters op geurige vellen papier, vakkundig samengebonden. Het boekbindersambacht blijft dan ook tussen de plooien van de tijd overeind.

In Brugge wordt sinds jaren aandacht besteed aan dit kunstambacht. Naast de belangstelling voor de restauratie en het klassieke boekbinden is er een grote interesse voor het creatief boekbinden. En dat was de aanleiding voor het project 14 x 14 (21).

Als gelijkgestemde zielen elkaar ontmoeten, dan bloeit daar meestal iets moois uit voort. Na het volgen van meerdere modules creatief boekbinden onder de deskundige leiding van Tine Noreille bij Syntra West werd – uit het ‘moeten’ wachten op een vervolgmodule – een heus project geboren. Geïnspireerd door onze hechte boekbindersgroep kreeg ik het idee om de ‘wachttijd’ creatief te overbruggen met het maken van boekjes voor elkaar die we dan op geregelde tijdstippen zouden uitwisselen. Al wie zich geroepen voelde, kon zich aansluiten en zo ontstond 14 x 14 (21).

Als nieuw in het leven geroepen collectief legden we richtlijnen en doelstellingen vast. Het formaat: 14 x 14 (21) cm. De frequentie: driemaandelijks. Het einddoel: een tentoonstelling. De inhoud van het boekje is open: blanco of met een persoonlijke toets van de maker of op het lijf geschreven van diegene voor wie het bedoeld is.

In januari 2012 gingen we van start. Nu, meer dan een jaar later, zijn het enthousiasme en het aantal uitgewisselde boekjes verveelvoudigd! De ontwerpen zijn stuk voor stuk prachtige, pakkende pareltjes waarbij ook andere kunstvormen zoals kalligrafie of fotografie werden geïntegreerd.

Ondertussen nam het boekbindcollectief in oktober 2012 deel aan Buren bij Kunstenaars, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen. Die minitentoonstelling kon op heel wat bijval rekenen en een groter vervolg kreeg vorm: een expo van alle boekjes in de bibliotheek van Knokke-Heist.

De medewerkers daar reageerden heel enthousiast op ons initiatief. Niet alleen krijgen we de ruimte om alle boekjes een maand lang optimaal te presenteren, we kunnen ook workshops en demonstraties aanbieden op de Klantendag van de bib op 12 oktober 2013. Een uitgelezen kans voor ons, amateurbinders met een hart voor boeken. En dankzij onze sponsor, Syntra West, kwam een catalogus met een greep uit het werk van ale binders tot stand. Een droom werd werkelijkheid.

Wat begon vanuit een fascinatie voor het boekbindersambacht, het pure handwerk met aandacht voor ontwerp, materialen en bindwijze van kaft en katernen, groeide uit tot een veelzijdiger en grootser project. 14 x 14 (21) creëerde ruimte voor vriendschap, creatieve kruisbestuiving, samenhorigheid en extra verbondenheid. Of hoe boeken verbinden.

Saskia Maeyaert

Pin It on Pinterest

Share This